2017-års SM i 606 avgjort!

Årets svenska mästare i 606 har korats! Suveräna, coola och yngst kom  Markus Rönnberg och Emil Nordlund från Åland i FIN18 och visade hur man tar hem en mästerskapstitel. Med 22 poäng förvisade de förra årets mästare SWE242 Johan Qviberg och Michael Nettelbladt till en hedersam silvermedalj. Bronset gick till välseglande bröderna Hansen, Filip och Emil som i år kör för första gången tillsammans då Emil bytt ut pappa Hasse mot lillebror.

Fredagens tävlingar inleddes med fantastiska förhållanden. Som tagna ur en reklamfilm för segling; sol,

fiskebymiljö, havsutsikt 5-8 m/s, 40 tävlingssugna besättningar och nya segel som prasslade i vinden.

Mycket nerver i första starten ledde till idel tjuvstarter och tävlingsledare Patrik Schander med crew hade fulla händer att hålla seglarna i schack. Tog till slut i med hårdhandskarna och hissade den lilla svarta som som sedan var deras trogna följeslagare meetinget igenom. De gjorde i övrigt- och som alltid ett förtjänstfullt arbete på startfartyget.

Tidigt visade suveräna FIN18 vilka som var fältets dominant. Oslagbara tog de hem samtliga tre race första dagen. Tätt efter med fighting spirit var SWE242 som hade ny gast för året. Michael tackade för förtroendet genom att supportera Johan väl i alla lägen. En fin serie om 3a, 2a, 5a gav dem en fin andra plats att inleda andra dagen med. Att det var tätt mellan seglarna i vissa lägen och att vi svenskar kanske tyckte att Ålänningarna körde lite tufft visade sig i tre protester som skulle förhandlas efter första dagen. De två gästande, FIN18 och FIN82 var båda svarande i två av dem och utslagen gick i kärandens favör vilket medförde en DSQ för FIN18. Fördel SWE242…

 

Andra dagen inleddes med lite hårdare vindstyrka och mindre sol. Alltjämt fina seglarförhållanden, framför allt för de lite tyngre besättningarna. Det var relativt jämna vindar med ett par vrid som ställde till det för de seglare som valt ”fel” kant. Havet gjorde sig till känna i det första racet då det rullade härlig gammal sjö som fick 606orna att försvinna mellan surfarna. Det lugnade sig längre fram och den sjön blev mer krabb.

 

Fjolårets bronsmedaljör, SWE493 med Hans Oskarsson vid rodret och Magnus Lundberg som gast, inledde superstarkt med två spikar. Från en mer trevande första dag, hade de dammat av rosten och storseglade i den relativt hårda sydvinden. FIN18 var tätt efter och höll i sin dominans under hela dagen med en 2a,4a, 2a. SWE242 fortsatte segla bra med en 2a och 6a som bäst. Årets fjärdepristagare SWE357 far och son, Erik och Ola Lindén seglade allt bättre. Tog dagens tredje spik och avancerade i den totala sammanställningen.

 

Lördagskvällen bjöd på en underhållande regattamiddag. Alla deltagare hade fått en personlig inbjudan och  Hudiksvalls kommun stod för maten. Tävlingskommittén visade att de inte bara kunde arrangera fina tävlingar utan och också bjuda på härliga framträdande med sång och anekdoter. En fantastiskt fin skulpterad träbåt lottades även ut och den lycklige

vinnaren var SWE493 från Stenungsunds Segelsällskap. Hans fick inte bara båten utan också SM-stafettpinnen. Ett utmärkt tillfälle att bjuda in till nästa års SM som StSS anordnar i samband med Tjörn Runt. Bara att hänga kvar veckan efter och segla med 606an!

 

 

 

Inför sista dagens två seglingar var det en dryg handfull båtar som låg inom räckhåll för medaljerna. Det hade regnat under natten och vinden vridit. Prognosen lovade 4-8m/s nordligt. Smult vatten och lite mer byiga vindar var därmed att vänta. Den lilla svarta hängde med och det första racet bjöd på mycket vind och mer vrid än tidigare. En som trivdes som fisken i vatten var mr North himself SWE886 Martin Angsell med god hjälp från sin gast Johan Säwesten. Äntligen lite vind var hans kommentar och körde i från oss andra. Spiken förbättrade hans totala resultat och slutade på en välförtjänt 5e plats. SWE208 som inledde meetinget starkt med en 2a plats, säkrade hem bronset genom en fin spik i det avslutande racet. Fler som seglade bra i den minskade nordvinden var SWE428 far och son Gustavsson/Lindberg som tog 2a platsen och SWE909 tätt efter som 3a.

 

Effektiv organisation medförde en tidig prisutdelning. Kl 13 körde den igång och pristagarna fick sina välförtjänta medaljer. Inom 606-förbundet har man länge arbetat för att bredden skall bibehållas och att inte bara de bästa seglarna skall få åtnjuta fina sponsorpriser utan att också lotten skall sprida glädjen. Även uppmuntra konstellationer som bästa kvinnliga besättning, bästa familjebesättning och bästa yngsta besättning. Samma princip efterlevdes även vid detta SM.

 

Bästa kvinnliga besättning blev SWE424 still going strong Polly Malmberg och Chatrine Book.

Bästa familjebesättning var SWE357 far och son Lindén, framgångsrikaste yngsta besättning var guldmedaljörerna FIN18 Markus och Emil.

 

Därefter var det lottens tur. Ett antal båtar fick dela på skidhjälm, skidglasögon, bastuhink och skopa och bomkapell för att nämna några. Lyckan stor bland alla vinnare!

 

Ett stort grattis till alla framgångsrika seglare och ett varmt tack från alla seglare för fina arrangemang och entusiastiska arrangörer! Vi ser redan fram emot nästa SM i Stenungsund ⛵️☀️❤️