Blåsigt SM hos Stockolms 606 klubb

Vårt SM som var planerat till att som vanligt seglas under vecka 32 blev tyvärr inställt p g a Corona pandemin. 606 SM har seglats i en obruten svit sedan 70-talet och Stockholms 606 klubb tyckte att det skulle vara väldigt tråkigt att bryta den fina sviten. S606K förde en dialog med SSF om hur man skulle kunna genomföra ett ”Corona anpassat SM” . Tillsammans kom man fram till att det skulle kunna vara möjligt om deltagarna höll distansen, ingen regattamiddag och andra sociala event. Dessutom skulle seglarna indelas i två grupper om det blev med en ca 20 anmälda båtar. Helgen 11 – 13 september spikades för SM och då hade klubben bara 6 veckor att få ihop arrangemanget.

42 båtar kom till start och båtarna delades in efter hur lång resväg som man hade till Lidingö. De som hade kort resväg seglade fredag em och lördag fm. Övriga seglare seglade lördag em och söndag fm. De 11 bästa båtarna från respektive grupp seglade final.

Fredagen bjöd på ganska lätta vindar med mycket stor vrid. På lördagen ökade vinden med lite mindre vrid och på söndagen blåst det ordentligt.

Segrare i RÖD grupp blev SWE 886 med Håkan Karlsson och Johan Säwensten.

Segrare i BLÅ grupp blev de unga grabbarna från Oxelösund Erik Lindén och Oskar Lindén med SWE 357.

I de 3 väldigt spännande finalseglingarna kom det ordentliga vindbyar som gjorde det besvärligt för seglarna. Trots de besvärliga vindarna (eller på grund av) så gick det t o m att göra en babordsstart

Vinnare efter finalseglingarna med bara 1 poäng blev SWE 886 med Håkan Karlsson och Johan Säwensten

Svenska Mästare 2020
Håkan Karlsson och Johan Säwensten

Tvåa kom förra årets mästare SWE 208 med Henrik och Emil Hansen

Emil och Henrik Hansen

Tredjepris tog SWE 493 med Hans Oskarsson och Niklas Winroth.

Hans Oskarsson och Niklas Winroth

Förra året instiftades ett nytt vandringspris som den båt skulle få som ledde efter lördagens seglingar. Nu under det här Corona anpassade SM’et så bestämdes att den båt som leder efter sammanslagningen av grupperna skulle få det vandringspriset. Den båt som ledde inför finalseglingarna var SWE 357 med Erik och Oskar Lindén vilka får lov att ha den fina halvmodellen av en 606’a under ett år.

Erik och Oskar Lindén

Den totala resultatlistan med båda grupperna hopslagna finns här. Mer resultat finns under menyvalet resultat