Dramatiskt SM i Borgholm avgjort

Efter två dagars hårdvindsegling stod det klart att bröderna Henrik och Emil Hansen SWE 208 behärskade de tuffa förhållandena i Kalmar sund bäst och tog hem guldet i den 50-års jubilerande 606an.

Pelle Petterson

Årets jubileums SM invigdes av 606ans skapare, legendaren Pelle Petterson som förutom att han invigde SM 2019 även berättade historien hur det gick till när han designde 606an.

Det var en tuff kamp med ytterligare ett syskonpar från Oxelösunds Segelsällskap, Erik och Oskar Lindén som även hade Måns Gustafsson ombord på SWE 357. Bronspengen togs hem av välrenommerade Jonas Berntsson på SWE 161 som hade rutinerade Magnus Lundberg med som gast. Stenungsunds Segelsällskap hade idel skickliga seglare i startlistan och tog inte bara bronset utan även fjärde platsen som gick till förra årets SM tvåa Hans Oskarsson med dottern Elin och ständige följeslagaren Niklas Winroth. Därefter kom SWE 226 Per Boström och Fredrik Edgren samt 6e placerade SWE 909 med Fam Gelin Bornudd ombord.

Borgholm tidigt i augusti har det mesta en seglare kan önska. Fina vatten med badtemperatur, nära till boende och möjlighet att ta med övriga familjen för lite semester.

Fredagen hade tre race planerade men det stod tidigt klart att vinden inte var med oss. Seglingsfunktionärerna gjorde sitt bästa och sköt igång ett race som redan efter första kryssen fick blåsas av. Efter ytterligare ett försök beslutades att det inte skulle bli några fler försök första dagen.

.

Lördagen inleddes med starka sydostvindar och innan första racet var igång kom regnet. Alla kämpade för allt skoten höll men allt eftersom dagen led och vindarna ökade upp till 14-15 m/s hade fler båtar broachat, roder lossnat och något gått sönder, en spinnakerbom som inte lät sig tas ned, nose dives ja listan på händelser kan göras lång. Tack och lov inga personskador men en hel del båtmeck inför söndagen. I ledning redan då de blivande guldmedaljörerna SWE 208 bröderna Hansen tätt följd av SWE 161 Jonas Berntsson.

Henrik & Hansen får Pelle Pettersons jubileumspris gjort av Niclas Skärlund

En mycket trevlig regattamiddag med god mat och dryck avslutade lördagskvällen med tillsynes nöjda seglare med släkt och vänner. Ett fint nyinsatt vandringspris, Pelle Pettersons jubileumspris, delades ut till den ledande båten efter lördagens seglingar. Det gick till bröderna Hansen som får göra upp om vem som ska börja ha det hemma.

Söndagen inleddes med strålande sol och syd/sydvästvindar. Bara svårigheten att ta sig ut ur hamnen indikerade att det skulle bli ännu en slitsam dag med mycket vind. Med ny vindriktning blev vinden stabilare och stundom inte fullt lika hård som under lördagen. Vågorna blev dock längre och utmanade seglarna mer på länsarna. Första starten inleddes med en allmän återkallelse och därefter kom den lilla svarta upp. Seglarna var trots det fortsatt heta på gröten och sex båtar åkte på en BFD. Därefter flöt det på bra och inga fler omstarter under dagen.

Det var återigen samma toppbåtar som visade att lördagens fina segling inte var någon tillfällighet utan höll i och fortsatte leverera. Efter tre race avslutades dagen och efter en del poängräknande visade sig att det blivit lite omkastning bland medaljkandidaterna.

Till prisbordet hade välarrangerade Borgholms Båtklubb låtit tillverka båtar i sten till medaljörerna i olika storlekar. Även fina hederspriser till de placerade båtarna att välja mellan.

Under torsdagens invigning hade 606-förbundet lyckats få ner 606-ans konstruktör Pelle Petterson till Borgholm. Han höll en fin sammanfattning om sin inledande karriär till sjöss och uppkomsten av 606an.

Som efter de flesta SM var detta inget undantag, man vill segla ännu ett. Det ser nästa SM arrangör fram emot. Varmt välkomna till Söderhamn Segelsällskap 2020

Vid pennan,

Charlotte Bornudd Gelin, SWE 909