EBK SWELYS/SRS segling 25/8

Vårens sista torsdagssegling på Ekerö var det helt klart väder och vind. En mycket ovanlig kombination på väder för Mälaren. Dessutom var det vindbyar och till att börja även ostlig vind som vred mot nordost. Banan var från Sturehov till gröna pricken utanför Rödskär.
Starten var över lag ganska bra tror jag sedan under första kryssen gick Hanse 430 snabbt ifrån alla andra båtarna men den var förföljd av Smaragden. Simon i 606 hängde på bra och innan första rundning var vi fyra sista båtarna väldigt samlade, dock rundade jag och Fanny sist. Jag hade ingen riktigt bra känsla i båten under kryssen. Vi seglade juniorbåten Julia. Orsaken till detta var bl.a. allt för hård cunningham i focken. Under spinnakern drog vi ifrån övriga båtar där bak och tog in mer än halva avståndet till Simon som inte gick lika bra spår. Omega 30 valde att smyga längs södra kanten och drog en nitlott. Uffe i Hanse 430 rundade innan 50 minuter och då blev det två varv på banan. Årets längsta torsdagssegling blev det. Andra varvet hände inte mycket. De stora båtarna tog in marginellt på kryssen och 606 tog på medvinden. Under spinnakerseglingen gick 606 och Bannern 28 lika fort även fast båda hade spinnaker. Först i mål var Hanse 430 andra båt var Simons 606 trea i mål var Smaragden. Banner 28 och vi var samtidigt i mål. På handikapp var både 606orna först sedan var det en tät strid mellan de tre första icke spinnakerbåtarna. Mellan trean och femman var det endast en minut. Smaradgen var några sekunder föra Hansen. Sist kom Omega 30 som tog fel väg fösta länsen och har EKO bottenfärg och en grön och fin botten. Omega 30 seglade segt på medvinden.

Nu har vi sommarlov och seglingen återtas i höst men start med matchracing i 606. Detta den 13/8, Sedan den 15/8 är det familjesegling till Mariefred.

/Mårten