FIN18 Finska Mästare, SWE 909 tog bronset

Sammanfattning av Mariehamnsregattan 2018 gjord av Charlotte Bornudd SWE 909

FIN18 med Staffan Lindberg och Nils Bjerkås gjorde inga misstag över regattans tre dagar. Trots högsommarvärme och inledande tävlingsdagar med apan hissad i land kunde den vältrimmade tävlingsledningen genomföra meetinget med alla de 9 planerade seglingarna. Med en otrolig båtfart och Staffans erfarenhet och strategiska tänkande var det ingen i startfältet som kunde matcha honom. FIN 71 med svensk/finsk rutinerade matchracingseglarna Björn Hansen med Mathias Dahlman som gast, gästspelade och försökte matcha Staffans framfart. Men de rutinerade herrarna fick nöja sig med ett antal andraplatser och några i det bakre ledet vilket räckte till en total 5e plats.

Bättre gick det för FIN57 Per och Anna Sahlberg. Efter en knackig inledning fick de fart på sin båt och idel topplaceringar ramlade in under lördagen och de avslutade med en fin spik på söndagen och tog därmed en välförtjänt silvermedalj.

Bästa svenska båt blev SWE909, Wilda med Mikael och Charlotte. De inledde mästerskapet fint och med en jämn serie låg de på en andraplats inför söndagen. Då satte bl.a. en tjuvstart stopp på framfarten och trots en bra avslutning med en 3e plats, byttes en möjlig silvermedalj mot en bronspeng istället.

Det var fem svenska båtar som tagit sig över Ålands hav för tampas med Ålänningarna och trimma inför de svenska mästerskapen. SWE859 med

Clara Svensdotter och Herman Andersson gjorde några riktigt bra race och slutade på en total 7e plats. Tätt efter kom SWE101 med Erik Lindqvist och Thomas Strömer vilka också var de enda som klarade av att segla om FIN18 och tog en fin spik i ett race.

Även om Ålänningarna är svårslagna på hemmaplan är det fantastiskt bra träning att få tampas med dem. Kanske kommer några till Stenungsund och de Svenska Mästerskapen. Vi ser fram att få mötas ute till sjöss igen.

Mer info om Mariehamnsregattan 2018 finns här ==>