Fina seglingar andra dagen av Rikscupen i Kullavik!

Andra dagens seglingar i Kullavik bjöd på sköna sydostvindar, 5 m/s och strålande sol. Samma startfält var på plats när startskottet gick och det var ivriga seglare som trängdes nere vid läflaggan när startskottet gick. Trängseln orsakades delvis av ett större vindvrid som inte startlinjen justerades för vilket medförde att seglarna nästan nådde kryssmärket på ett slag. Rundade först gjorde SWE548 med far och son Apelberg. Pontus visade att lördagens fina segling inte var något tillfällighet och höll SWE 909 Mikael och Charlotte precis bakom sig. Väl med var också SWE271 från Råå Jolleklubb Jonas Jemt och Johnny Billström. Under länsen hittade Mikael och Charlotte ett bra vindstråk och kunde nypa inneplats vid länsbojen och runda som första båt. Mikael fick smak på den sköna känslan att ha hela banområdet tomt framför sig och släppte inte den före mållinjen. Pontus höll i andra platsen före Jonas och SWE208 Hasse och Emil Hansen.

Andra racet blev en fortsättning på det första. Alla seglare väl med i starten och med förhållandevis skiftande vindar gällde det att vara uppmärksam på vrid och vindstyrkan. De som lyckades bäst med detta var Mikael och Charlotte som tog ledningen en bit in på första kryssen och höll i den hela vägen till mål. Trots en stor bana med mycket vatten mellan båtarna blev det en tuff fight under sista sträckan till mål som var en brant slör.

Pontus och Janne hade seglat bra hela vägen men fick en tuff match sist biten till länsmärket inför slörsträckan till mål. Både Jonas och Hasse ville vara med och slåss om andra platsen. Bäst koll på vind och trim hade Jonas och nöp andra platsen före Hasse och Pontus styrde in på fjärde plats.

Vindprognosen hade lovat fina vindar fram till kl 13 vilket visade sig stämma bra och startfartyget var på hugget. Så fort siste båt passerat mållinjen gick startskottet för Drakbåtarna och därefter var det bara att köra igång klockan med mackan i munnen för race tre. Alla var väl med och det var som tidigare trångt nere i lä. Mikael hade gett sig sjutton på att komma först in till mastkranen då jobb stod på schemat på söndagkvällen. Om det var avgörande skall låta vara oskrivet men bra seglade han och Charlotte med ledning från start till mål. Under sista kryssen hittade Hasse och Emil fina vindar ute på ena kanten och tog in flera placeringar. De lade beslag på andra platsen före Jonas och Jonny efter en tight slörduell. Även SWE 914 Nyköpings Gunnar Rehn seglade bra och hade fått fart på ungdomarna ombord och tog fjärde platsen. Förhoppningsvis gav det killarna mersmak att hänga med Pappa så vi får se dem fler gånger ute på tävlingsbanan.

Klockan passerade 13 och vinden dog ut varför det inte var någon idé att starta ett fjärde race. Slutsegrare i årets första Rikscup stod därmed Mikael och Charlotte och före Pontus och Janne en poäng före trean Hasse och Emil.

Kullavik Kanot och Kappseglingsklubb gjorde ett bra jobb med korta pauser mellan seglingarna och det var fantastiskt fina segelvatten även om vindarna uteblev på lördagen. Det är bara att instämma med en av Starbåtsseglarna som efter söndagens tävlingar kommenterade att det varit lite tunt med deltagande båtar; hur kan man vilja göra annat en dag som denna än att segla!