Hallå där, Michael Strömberg!

Välkommen till vår nya intervjuserie ”Hallå där”! De nästa veckorna kommer vi att intervjua framstående 606-personligheter och 606-fans. Först ut är en av våra nyaste 606-medlemmar, Michael Strömberg. Michael, snart 49 år från Karlshamn, har i höstas slagit till på en sprillans ny 606. Här berättar han varför.

Varför valde du 606?
Det började våren 2007, när vi började prata ännu en gång om ”Är det inte på tiden att vi åker iväg och segla ett SM?!”, ”Det hade varit roligt att få komma iväg och segla lite entyp!”.

Vi kom fram till att min ena gast Jonas skulle köpa en 606:a och att vi sedan skulle segla Safiren och 606:an parallellt. Jag började leta efter en bra båt till Jonas. Efter ett antal titt på olika båtar så svalnade hans intresse för att köpa en egen båt, så vi fortsatte att segla Safiren under sommaren. Jonas fick ett erbjudande att segla SM i Gävle med Pär Nilsson, SWE 809. Under sensommaren så växte mitt eget intresse för att skaffa en båt, jag letade efter ett bra ”projekt” att lägga vantarna på för att under hösten och vintern fixa till den. Jag letade och letade, åkte och tittade på några men ingen passade riktigt bra.

Nu hade jag tänkt så pass mycket på att segla entyp och att ha två kappseglingsbåtar var ingen bra idé. Därför bestämde jag mig för att försöka sälja min ”Black Widow”. Sagt och gjort, men det tog ett tag och under tiden så finkammade jag marknaden i Sverige, Danmark, Åland och även Finland.

”Jag kom fram till att 606:an fick mest plus!”

Tyvärr så hittade jag ingen bra båt. Jag hade övergått från tidigt 80-tal till att köpa en båt som var byggd på mitten av 90-talet. Det fanns ingen att hitta och efter nästan två månaders letande så började mitt intresse att svalna. Jag började att titta på andra entypsklasser som Express, J-24, CB66… Till slut så skrev jag olika listor med + och – för de olika båttyper. Jag kom fram till att 606:an fick mest + ! Och ny båt är alltid ny båt! Det var bara att förklara för banken varför jag skulle få låna pengar och använda dem till en ny 606:a och kappsegla med den! Killen på banken tyckte min ”historia” var trevlig och galen och sade: ”Det är klart grabbarna skall kappsegla och då i en ny båt!”

”Det var bara att förklara för banken varför jag skulle få låna pengar och använda dem till en ny 606:a och kappsegla med den!”

Efter detta mötet så var det bara att ta kontakt med Bengt Granholm på Baltic och beställa! Så nu går jag i väntans tider. Seglen har jag redan gjort!

Vad har du för seglingserfarenhet?
Jag har seglat i över trettio år. Det hela började sommaren 1975 när jag köpte min första segelbåt, en fin 6 meters däckad 20-fotare. 1979 köptes det en Express som byggdes färdig till våren 1980. Jag seglade några år med den och som det var på det glada 80-talet så skulle man byta upp sig och då blev det en Cumulus. Det blev en del gastande med andra skeppare och olika båtar runt om i södra Sverige, några rundor med en Snipe som jag och syrran köpte ny från Finland, Finnjolle och OK-jolle. 2000 köpte jag en 22-fotare som jag kappseglade med på hemmaplan och så köpte jag en Safir, en båtmodell som jag länge har tyckt är en av dem vackraste segelbåtar som finns. Och det är ju inte fel att den seglar både snabbt och högt. Har även gastat runt i olika båtar från Folkbåt till 60-fotare. Segling är ju livet och framför allt kappsegling! Så nu blir det att spänna bågen i 606-klassen och se vad man kan! För i denna klass kan man inte ”köpa” till sig en bra placering! Det är det fina med 606! Vi får nog ha minst denna sommar på oss att lära oss att segla i klassen…det är till ett getingbo vi kommit!

stronwall

Hans Hamel och Michael Strömberg

Vilka tävlingar kommer du att satsa på under 2008?
Varför köpte jag en 606:a! Jo, för att segla entyp och förstås SM! Så det blir SM i Oxelösund som vi ”satsar” på. Skall också försöka åka till Hjo och Guldkroken Cup, Uppsala och Forsbergs Minne, Stockholm och deras Öppna KM, och avluta med en tripp till Lidköping och regattan där. Det blir givetvis seglingar här nere i Blekinge och kanske en runda till Danmark. Vi får väl se vad pengarna räcker till och vad mina barn tycker. Jag är ju en ensamstående pappa med tre tonårsbarn.

Vilka träningsplaner i Syd?
Här i Karlshamn kommer det kanske att bli 5-6 båtar, så det blir säkert lite träning mellan kappseglingarna här nere. Vi har ju Ek, Ek och Kilsäter i Karlshamn och Pär Nilsson som är gammal i ”gemet”, och Hans Hamel som kan ge oss goda råd och tips. Vi skall försöka locka ner Hans i en 606:a igen, han har ju en del framstående pallplaceringar i 606!

Frågorna ställde Elke Cronenberg