Mariehamnsregattan avgjord, FIN 68 vann i utklassningsstil!

Daniel och Johan i PAF fortsatte visa sina konkurrenter vilka som är kungar när det kommer till lättvindssegling i 606-klassen. I den lätta ostvinden inledde de dagen med en andraplats, fortsatte med en spik och totalsegern i den för ålänningarna prestigefyllda regattan var säkrad.

För de övriga ålänningarna som inledde lördagen starkt blev inte söndagen samma succé. De svenska seglarna hade övernattat väl och i de lugnare vatten gick det mesta som sig bör. SWE 918 Nihlmark/Edblad inledde dagens seglingar suveränt och efter att ha rundat första varvet i ledning ökade de bara på och tog en säker spik. SWE 890 med radarparet Lundberg/Rodebäck hängde på bra och tog en 6:e plats tätt före Wilda med Gelin/Bornudd ombord.

Andra racet fortsatte i samma positiva anda för svenskarna. SWE 890 var återigen på hugget och tog en fin andraplats efter FIN 68. Pelle o Anders i SWE 918 ville inte vara sämre lade beslag på fjärde platsen före Mikael och Charlotte i SWE 909.

De fina lätta ostvindarna höll i sig och länsarna blev ett riktigt uthållighetstest för seglarna. Framför allt för SWE 869 Litoft/Dismo som låg i täten efter fina kryssben men förblev något annat efter länsen. De tre varven blev till skillnad från lördagen riktigt långa men svenskarna höll i och återigen lyckades samma trio väl och radade upp en tredje, fjärde och sjätte plats. Det förde SWE 890 Thomas och Joakim upp till en total sjätteplats och bästa svenska besättning. Pelle och Anders kalasupphämtning från lördagens bottennapp resulterade i en total niondeplats före Mikael och Charlotte i SWE 909.

Det var slående hur stor skillnad det var på de enskilda prestationerna under de två dagarna. Ålänningarna var outstanding i det hårda vädret och den jobbiga krabba sjön som rådde under lördagen. Hemmabana, tunga killar och en stor portion seglarskicklighet lämnade alla svenskar utom SWE 920 långt efter sig. Söndagens lätta vind och smult vatten som påminde mer om det vi brukar segla i visade sig vara nåt helt annat och resultaten lät inte vänta på sig. En riktigt bra genomkörare inför SM på Marstrand!

href=”http://www.segel.ax/files/sailwave_results_for_mariehamnsregattan_2012_.htm” target=”_blank”>Resultat!