Nyköping – Oxelösund – Nävekvarn

Ett entusiastiskt gäng bestående av cirka sju båtar, varav många nykomlingar, håller på att växa fram i Ostkust-regionen Nyköping, Oxelösund och Nävekvarn.

Sista helgen i april arrangerades en första lyckad träningsdag. Söndagen den 11 maj är det dags för ”Vårköret” i Nävekvarn, där 606 bildar en egen klass. Hittills är tio båtar anmälda, men fler är naturligtvis välkomna. Det ryktas till och med om att Björn Österberg kommer att gästa regattan.

6

5

4Härliga badpojkar!
Håkan, Janne och co på badtur på Allhelgonahelgen 2007.
– Och Håkan ser riktigt harmonisk ut. Alltså, segla gärna PÅ vattnet,
inte I det, hälsar seglarkompisen Eva.

En av regionens seglare är Nyköpings-bon Gunnar Rehn, båtägaren till fina SWE-914. Gunnar seglade Express förut, men har nu bytt till 606:
– Jag ville återigen ha en kölbåt som har ett stort startfält på SM, som är lätt att transportera och som man kan segla på två. Det är till exempel hur lätt som helst att åka till Mariehamn. Det gjorde valet ganska enkelt.
– Men man får inte glömma bort att det också är en rolig båt att segla. Och 606 är dessutom en klass med vuxna människor som inte skriker mot varandra utan håller en trevlig jargong.

1

2

En annan entusiast från regionen är Eva Simonsson. Här syns hon dagen efter det
att hon och gasten Mats hade vunnit Nationaldagsrejset i Dragsvik med lånad båt.
Sedan dess har hon skaffat sig en egen 606.

Gunnar seglar med sin 15-åriga son Linus, som är elitseglare inom E-jolle. För att få fler ungdomar att bli intresserade, borde klubbar tillhandahålla ett par 606 som kidsen kunde prova på, menar Gunnar.
– Det naturliga är att barnen seglar optimist och fortsätter med E-jolle. Om man inte går i seglargymnasiet blir det mycket svårt att fortsätta därefter. Klubbåtar vore en lösning.

Vilka tävlingar kommer du att delta i säsongen 2008?
– Vi kör alltihopa förstås.

Elke Cronenberg