Referat från Hellerup

Helgen den 13-14 september arrangerade Hellerups Sejlkub Monarkpokalen. Klubben är en av Danmarks mest namnkunniga och priset/pokalen är återinstiftat i år efter att ha varit försvunnet under lång tid. 15 st. 606:or ställde upp i frisk vind och stökig sjö. Från Sverige deltog fyra båtar vilka toppades av Hasse och Emil Hansen på SWE 208. Läs deras referat här!

Hellerup Sejlklub utanför Köpenhamn arrangerade i helgen 13-14 september regatta för bl a 606. Med 12 olympiska medaljer – flest bland alla världens segelsällskap och av vilka Paul Elvström tagit 4 i guldvalör – är Hellerup Sejlklub Danmarks mest framgångsrika segelsällskap. Till start i regattan kom 15 st 606:or, varav fyra svenska båtar. Seglingarna, tre på lördagen och två på söndagen, genomfördes i soligt väder med mycket frisk vind och med en svårseglad och krabb sjö. DEN 871 med Stig Munchaus och Jens Lauge vann Monarkpokalen med serien 1-2-1-1-1 tätt och envetet jagad av göteborgsbåten Passupp V med Hasse och Emil Hansen med 2-1-2-2-2. SWE 878 med Hans Martinsson och Thomas Ljungdal från OXSS blev trea med serien 4-4-3-6-3. Ett särskilt uppmuntrande omdöme ges till Pontus Jansson och hans optimistjolleseglande lille son Hampus till gast i denna hårdvindsregatta. De hade kört 105 mil från Härnösand. Vi vill se mer av sånt!
Som vanligt är det alltid trevligt att kappsegla och umgås i Danmark med det speciellt goda och avslappnande gemyt som kännetecknar det danska sinnet. Humor och alltid nära till ett härligt skratt. Men inte desto mindre, öl på prisbordet! Tillåt mig att berätta ett kappseglingsminne. Året var 1971, dvs året innan nya båtklassen Tempest blev ny klass vid OS i Kiel 1972. Platsen var Hankö i Norge och det var EM för Soling. Efter seglingarna en kväll satt vi ett gäng och ”tjötade” när Paul Elvström (han seglade sin soling Bess) ansluter till sällskapet. När jag efter en stund frågade honom vad han tyckte om nya olympiaklassen Tempest blev det kvicka svaret: ”de é som å sejle en FD full me vann” – sedan ett gapflabb. Härligt, vilken underbar och träffande replik. Till nästa år hoppas jag att fler svenska 606:or kommer till start i Hellerup.

/Hasse Hansen
SWE 208, PassuppV