Resan över havet

606-fabriken på Åland kör på fullvarv. En av de nyblivna stolta ägarna är Michael Strömberg ifrån Karlshamn. Vad SWE-919 går för, kommer vi snart att se på kappseglingsbanan. Här berättar Michael om sin långa resa för att få hem sin skatt från Åland till södra Sverige.
Denna resa börjar den 30 november 2007. Det var den dagen jag bestämde mig för att beställa en ny 606:a av Baltic Produkter i Mariehamn på Åland. Det har varit många turer i den här affären med att köpa en 606. Det första var att ta beslutet att sälja min Safir. För det andra var det att få ihop pengarna till den nya och att övertyga mina närmaste att detta är ett vettigt beslut. Alla vet var mina tankar och mitt intresse är, jo, i en segelbåt!

Så när jag fick orderbekräftelsen från Baltic och när jag förde över handpenningen, då var resan i full gång. Båten skulle bli klar för leverans i mitten av februari, det tyckte jag passade jättebra, för jag fyller år den 23 februari och vilken fin present det skulle bli!
När vi kom in en bit i januari så fick jag ett samtal från Bengt på Baltic att ”tyvärr så är vi tre veckor sena med produktionen”.

ill2

En dröm ska bli verklighet.

För att inte deppa ihop så satte jag igång med seglen, de fick bli mina presenter på födelsedagen istället. De har legat och samlat fart. Efter några flera samtal, så bestämdes det att jag kunde hämta båten i mitten av mars. Vem är lycklig nu, tro ni? Jag meddelade några av mina seglarkompisar att ”nu får vi ta fram båtarna och ha dem klara till påsk för nu ska vi börja segla.”

Det var dags att beställa färjebiljetter och boka hotellrum på Åland. Den billigaste rutten går över Kapellskär – Mariehamn, 450 kronor t/r. Jag meddelade också Benns att vi kommer den 18 mars och hämtar riggen.

”Jaha, så var det äntligen dags efter månader av drömmar,
förväntningar,
planering och inte minst snacket
med seglarkompisarna och de på jobbet.”

Jonas och jag styrde stäven mot Stockholm och Åland. Vi åkte från Karlshamn redan fredagen den 14 mars för att jobba över helgen på vårt loft i Stockholm; vi lastade bussen full med färdiga segel som skulle upp. Det blev en trevlig helg i Stockholm!
På måndag satte vi kurs mot Kapellskär och Åland. Det tar lite tid att komma igenom Stockholm i morgonrusningen men vi kom till Kapellskär i god tid. Det blev en god buffé ombord på båten med en del snack om 606 och om de kommande seglingarna.
I Mariehamn tog vi sedan en kort promenad till hamnkontoret för att göra klar affären och få alla papper på båten och inte minst de till tullen, ett tjockt kuvert på 40 sidor.

Båten stod inne hos köl-killen för att epoxin skulle härda riktigt innan vi kunde sätta båten på trailern. Jag fick en kasse med olika block, råttor, byglar och schacklar. Jag fick även en kasse med tampar i olika färger och längder. Bengt på Baltic Produkter förklarade var allt skulle sitta, men jag kommer säkert inte ihåg det när jag är hemma, men det löser sig nog… Med ett handslag så var affären klar!

Jonas och jag gick tillbaka till hotellet och under tiden så bestämde vi oss för att köra ner till hamnen för att ”tulla in” båten. När vi kom ner så är alla grindar stängda och låsta. Vi fick kontakt med en tullare per telefon som förklarade att de hade öppet dygnet runt, och att man bara kunde tulla ut båten samma dag man lämnade Åland.
Magen kändes lite tom, så en bit mat skulle sitta fint. Puben bredvid hotellet firade St. Patrik´s Day, så det blev mycket folk och trevlig irländsk livemusik, god mat och dryck.

Klockan stod på halv 5 när den ringde och jag flög upp som vanligt, men Jonas tog det lite lugnare; han tyckte att vi hade gott om tid innan han fattade att jag hade ställt klockan svensk tid, klockan var nu kvart i sex lokaltid. När vi kom ut så kunde vi inte tro våra ögon, det låg 15 cm med snö på marken. In i bilen och få lite värme; när vi hade skrapat väck snön begav vi oss till tullen.

Moddig jungfrufärd för SWE-919. Jonas får stå modell.

Varför så här mycket snack om tullen, undrar ni kanske. Jo, för när man köper en 606 på Åland, så köper man den utan moms, och den svenska momsen ska betalas till tullen i Mariehamn, med kontanta svenska pengar, knastigt…

0112b

013

Härligt, nu är den min!
Michael Strömberg inspekterar sin nya båt på Ålands-fabriken.
Mannen i röda jackan är tillverkaren Bengt Granholm.

Vi anlände till hamnen och tullen lite på bredsladd, det var ju ett bra tag sedan man såg snö. Nu var klockan kvart över sju, full fart till firman där båten stod. Teamet hade precis fått över 606:an på trailern så det var bara att spänna fast båten och koppla till bilen och säga hej och hejdå till alla och köra mot hamnen för att checka in.

015

Vi kör ombord på färjan med en ”dröm” på släpet efter bilen,
vilken härlig känsla som jag har just nu!

Nu ska det bli gott med frukost och lite lugn före nästa etapp på vår resa mot Blekinge. Jag vill bara säga att, ha allt klart innan ni åker över såsom papper, dokument, skatter och försäkringar!

Nu var vi alltså inne på etapp tre på vår resa, och om det ville sig riktigt illa så kunde denna etapp bli både dyr och långdragen. Trailern som jag köpte till båten av Baltic var inte registrerad i bilregistret på Åland och enligt Vägverket gick det inte att registrera den innan den kom till Sverige. Och att få den registrerad tar lite över två veckor. Men Bengt på Baltic ordnade en tillfällig Åländsk skylt som jag fick låna, så att det satt en skylt där bak på trailern. Trailern hade dessutom sommardäck och bilen hade dubbdäck.
När vi kom till Kapellskär så var vägarna fria från snö men det låg snö i luften. Det gick bra och snabbt på Benns, mina vant och stag låg färdiga och det var bara att lasta på masten och bommen, spänna fast och dra vidare genom Stockholm och vidare hemåt. Efter att färjan lämnade Åland tills att vi och båten var i Karlshamn helskinnade hade det tagit nästan elva timmar, bra marscherat!
Det skulle bli skönt med lite god sömn för dagen därpå skulle jag försöka komma ihåg var alla tampar och block skulle sitta, om det nu skulle bli segling i påsk.

018

Det var ett litet pyssel att få ihop alla tampar och råttor.
När masten är på blir det lättare.

Ny dag, nya insatser, tyvärr så blev onsdagen en dag då det bara hanns med tvättning av båten, den var ju riktigt vit under all vägsmuts. Torsdagen blev det ett antal timmar med att försöka fundera ut hur de hade tänkt sig var alla block skulle sitta och hur de olika utväxlingarna skulle se ut och var de olika tamparna skulle löpa. Det tänktes och det drogs tampar och det plockades bort igen för att börja om från början igen och igen och igen tills jag kom på att jag nog vartvungen att rigga båten först innan jag fick till utväxlingarna rätt.
Fredagen blev det riggning, det var första gången jag reste en mast på en 606, det gick rätt smidigt utan några missöden förutom att vi glömde windexen.
Ska försöka att komma i vattnet på lördag och ta en sväng på havet för det är ju det man har gått och drömt om!
Jag vaknade lite sent på lördagen och upptäckte att det var flera minusgrader och det blåste nog redan 10 meter, och ökade till 14.

021

Längtar ut på havet: en ny skönhet i Karlshamn väntar på sjösättning.

Sista lediga dagen under påsken var måndagen, utan att titta på prognosen så såg det rätt lovande ut när jag tittade ut genom fönstret: lite sol och lite vind, 4-5 plusgrader, nu skulle vi ut och blöta ner kölen på båten!
Väl ute vid båten så såg jag att det blåste mycket, syd, 14 meter på Hanö. Ännu en dag utan segling.
Vi får satsa på nästa helg, då ska det bli 10-15 plusgrader.

Gippa Lugnt,
Michael Strömberg, SWE-919