SM 2009 klart

SM 2009 klart
Västkusten bibehåller greppet över SM-titeln då årets Svenska Mästare i 606 tillslut blev Jonas Berntsson och Magnus Lundberg på SWE 243 (Ebba/Hanna) från Stenungsunds Segelsällskap. På andra plats seglade Daniel Mattsson och Johan Nyström på FIN-68 (PAF) in. På tredje plats kom årets överraskning då unge Pontus Apelberg med Jan Apelberg på SWE 548 (Kvänum Kök) lyckades hålla undan kopplet av tidigare mästare och knipa bronset. Stort grattis önskar vi från 606-förbundet!

sm2009_vinnarePrecis efter pallen kom också en av årets roliga överraskningar då Micke och Charlotte på SWE 909 landade på fjärdeplatsen. Ganska otippat låg de på andraplats totalt efter andra dagen men halkade ner något i det svårbedömda vindarna på söndagen. Hursomhelst ett stort grattis även till dem! På femteplats hittar vi de alltid lika välseglande och väluppfostrade militärerna på SWE 405, Anders och Carl-Magnus. På sjätteplats – Björn och Pelle på SWE 886, förra årets svenska mästare som i år lät sina landsmän/västkustbröder på SWE 243 sola sig i glansen istället. På sjundeplats har vi 2003-års svenska mästare, Conny och Olle på SWE 834 som trots sin otroliga förmåga att plocka vriden inte riktigt toppade formen just i detta SM. På åttondeplats kommer andra Åländska båten, FIN 28 med Tom och Janne, som med detta fina resultat visar hur mycket den idoga träningen hos ÅSS på Åland betyder. På niondeplats har vi 2006-års svenska mästare, bröderna Ek med vapendragaren Herman på välkända SWE 559, som troligen satsar på en gruvlig revansch inför SM 2010 i Karlshamn – på hemmaplan. På tiondeplats har vi snabba Gävleseglarna på SWE 920 som återigen, med ett jämnt och fint resultat, visar att Ålänningarna, västkustborna och andra inte skall få härja fritt i toppen.

Här hittar du samtliga resultat!

Alltid lika kul är det också att se ungdomar på banan. Bara för att nämna några: kanske har vi framtida svenska mästare bland Olivia, Amanda och Pontus på SWE 256? På en stark 27:de plats i den tuffa övre delen av fältet hittar vi några bekantingar, Uppsala-tjejerna på SWE 430 – Anna, Christina och Ellen. (Anna vann förövrigt pris som bästa kvinnliga rorsman).

Totalt 58 tävlande båtar hade vi i detta SM – vilket startfält! Mer information och bilder kommer inom kort.

Vi vill också passa på att tacka SSWL för ett härligt arrangemang med mycket väl genomförda tävlingar och ett trevligt bemötande! Vi ses igen på höstseglingarna i oktober!

Söndagen 9 augusti:

Riktigt lätta vindar och till en början mycket vrid gjorde detta till en svettig dag för många av seglarna. Efter en tids väntat kunde två fina race genomföras. Några av seglarna var lite heta på gröten vilket resulterade i en del diskvalificeringar.

Lördag 8 augusti:

Värmen håller i sig. Vinden kom återigen efter att sjöbrisen kommit igång vid 10.30 tiden. Varierande mellan 1 – 7 m/s med den mesta tiden i det lättare registret. Vriden och vindbyarna gjorde seglingarna periodvis svåra och seglingsledningen fick avbryta ett race efter ett 40 gradigt vrid direkt efter start. Etta totalt ligger Berntsson och co. på SWE 234. Efter dem ligger uppstickarna från Uppsala, Gelin:arna på SWE 909. På tredjeplats ligger SWE 548 som seglar för arrangerande klubb SSWL med Pontus och co. ombord. Efter dem ligger ett koppel av tunga namn som inte tänker släppa detta ännu. Vi ser fram emot morgondagens avgörande seglingar i Sveriges största SM-klass!

Fredag 7 augusti:

Riktigt härliga SM seglingar, tre genomförda, i 2-5 m/s och medelhavsvärme. Nästan 60 båtar på startlinjen gör att det blir trångt och lite svårt för seglingsledningen att se allt som händer – men de gör jobbet med bravur! Snabbast idag var SWE 243 Berntson och co. från Stenungssund som leder totalt, följda av lokala SSWL-båten SWE 548 med Pontus och co. På tredjeplats ligger Karlshamnsseglarna SWE 559 med bröderna Ek och Kilsäter ombord (Svenska Mästare 2006). Spikarna togs dock av andra namnkunniga besättningar; SWE 886 (Björn och Pelle L), FIN 79 (Henrik L och Christian J) och FIN 68 (Daniel M och Johan N). Mer resultat kommer inom kort.

Torsdag 6 augusti:

Idag har de flesta båtarna kommit till Lidköping och båtar har sjösatts på löpande band. Deltagarantalet ser ut att hamna runt 60-strecket. Riktigt varmt och härligt högtrycksväder har det varit. Det var dåligt med vind på morgonen men på eftermiddagen kom brisen igång och ett Tune-Up race med ett 40-tal båtar genomfördes. Allra snabbast var SWE 333 med Micke och Anna-Carin från OXSS.