SM i Åmål – en prövning för oss 606-seglare !

Äntligen dags, SM i 606. Årets höjdpunkt för 606 segling och nåt som vi alla sett framemot sen vi satte i båten första gången på vårkanten.

Här följer en rapport av SM sett från en västkustbåts synvinkel.

För en gångs skull är vi tidiga till SM i år, bara 15 mil att köra från Stenungsund till Åmål och vi vill ta chansen att redan på torsdag gå ut och köra på yttre banan. Väl i Åmål möts vi av trevliga funktionärer och välordnad klubb. Ut direkt på vattnet för att känna på den krabba sjön i änden av Dalbosjön i det yttre banområdet.
Det kryllar av 505’or, men inte många 606. I väldigt lätt vind tar vi oss ut den 2-3 Nm långa utseglingen. Vinden ökar långsamt men i höjd med Fogden ökar den markant när vi är fria från den läande skogen. Vi funderar en stund hur det kommer att gå att segla på inre banområdet med, för denna dagen väldigt varierande tryck! Vi möter SWE 905 som varit ute och kört, men sen är vi ensamma. Väl ute på öppet vatten är det sydvästlig vind och en härlig krabb ngt oregelbunden sjö. En sån där sjö man får titta framåt 10-20 m för att hitta ”spåret” mellan vågorna och ägna majoriteten av uppmärksamheten på just dom där vågorna. Vi har bestämt att använda vår 4 år gamla stor med lite mer power ihop med en ny fock. Det känns bra i båten idag i den krabba sjön och vi får också möjligheten att köra lite mot förra årets mästare Håkan & Johan.

Första race dagen, Fredag 13/8

Efter en god natts sömn på den fina Örsnäs camping, är det dags för seglarmöte och information och sen att ta sig ut på yttre området. Idag börjar det med relativt lika förhållande som vi hade när vi trånade på torsdagen och vi känner att vi har allt förberett, lite oroande med tidvis lättande vind, men O.K tryck. 505 går iväg enligt plan och vi börjar vår startprocedur. C:a 5 min före start ligger linjen helt O.K, men sen ökar vinden plötsligt och vrider 20-30 grader åt väst. Kraftig lovartsfördel och alla ligger och trycker vid startfartyget. Det kan ju bara bli allmän omstart när alla ligger och trycker i lovart och så var det i detta fallet också! Nu blev det dock problem eftersom 505 redan var igång och det går inte att ändra banan, så vi får vänta…himla otur och det kan väl bara bero på att det är fredagen 13:e….. Efter en låååång väntan hade äntligen 505 kommit iväg på sitt andra race och det var vår tur igen. Nu en mer västlig vind och ganska skiftigt, även här ute på yttre området. Linjen som låg ganska jämn för 505 har under vår startprocedur gått åt söder och det blir en väldig lä fördel.

Vi ligger på, eller nästan över linjen nära lä-flaggen, men når inte upp. Vi är inte ensamma om detta och alla båtar försöker på bästa sätt komma över på babords hals för att segla ”den länga bogen” mot kryssmärkena. 3 båtar sticker speciellt iväg, SWE 161, SWE 226 med SWE 357 strax bakom och några andra hack i häl. Det blir fina länsar med hyfsad vind där man kan jobba i vågorna. I start 2 blir det lite samma segling med lä-fördel och snabbt slag SWE 161, SWE 493 och SWE 905 kommer iväg bäst och får en relativt bekväm resa runt i något ökande skiftig vind. Väl i mål börjar klockan närma sig 17.00 och seglingsledningen är inte så sugna på ett 3:e race för oss tyvärr….så det blir insegling och Stadshotellet istället – ett säkert kort om ville träffa andra seglare den här regattan!

Andra race dagen, Lördag 14/8

Vi vaknar till lite vinande vind runt stugan, det blåser ordentligt idag! Väl nere i klubben åker dessutom efter ett tag ett gäng flaggor upp, nästan att helt flaggspel för att visa att 505 seglingarna är avbrutna och våra är uppskjutna. Vi 606 seglare väntar en timme  och får sen ensamma gå ut på den inre banan. Vinden har gått ner något nu mitt på dagen och första seglingen i syd till sydvästlig vind körs igång. Vinden fortsätter lätt tills vi kommer till kryssmärket då laddar det på med lite spridda skurar – inte helt lätt att förutse var vinden är bäst, men 161, 933 och 357 fixade det bäst och kom in på topp placeringarna.

Byar på 15 m/s eller mer hade uppmätts i en nu något västligare vind. Vet inte om detta var ”torgvinden” dom hade pratat om tidigare eller om detta var nåt ngt sydligare med lite mer byggnader och skog och kullar i vägen, för byigt var det kan vi lova! En rejäl utmaning  för alla seglare och några fick dessutom se sin båt ligga med masten längs med vattenytan och visade kölen. De som bemästrade förhållandena bäst var SWE 357 med en imponerande jämn serie, men också de gamla uvarna i SWE 161 och dessa två båtar ryckte i toppen med ett glapp på 10 poäng ner till SWE 493 och hemma seglarna i SWE 226.

Dagen slutade som dagen före – en trevlig middag på Stadshotellet och för vissa fortsatte lördagskvällen. Åmål by night – det verkar funkar bra på en lördag om man skall tro rapporterna dagen efter….

Tredje dagen, Söndag 15/8

Sista dagen med sprint race! 505 orna har nu gått ut på yttre banorådet och vi är ensamma på det inre. Trots kort utsegling är många ute tidigt och testar på dessa nyckfulla vatten i en vind som ligger mest på väst, men ibland dimper det ner ngt från syd och ibland ngt från mer nordlig riktning. Är den västliga till nordvästliga vinden den berömda Torgvinden? Vi sitter och spekulerar och försöker förstå vindarna och det är skönt att se att vissa byar kan man faktiskt se, men vissa dimper bara ner….. det blir väldigt spännande segling! Vinden är c:a 3-6 m/s, men ibland toppar det med byar på 7-8 m/s och ibland dippar det också till nära noll

1:a start med läfördel, men mer tryck på höger som sakta försvinner….fokus på byarna och mkt span efter vindbyar och torgvindar och mindre span i seglet. I SWE 493 är vi väldigt nöjda att segla upp oss väldigt bra efter kollapsen av vind på höger på första kryssen till 3:a, men får sen se  på sista länsen en fantastisk puff på högersidan (norra sidan av banan) och vi tappar plötsligt 5 båtar på de sista 200m segling mot mål….frustrerande! Så här fortsätter seglingarna på söndagen, det är svårt på banan, korta race och betydelsefulla starter. Några som klarar av detta mycket väl i resterade seglingar är Islinge seglarna SWE 933 med en fantastisk serie  6,4,4,1 i sprintracen på söndagen. Imponerande också av Team One Sails SWE 357 att hålla ihop det och trots att dom ibland är nere i källaren på söndagen klättrar dom alltid upp och viker aldrig ner sig!

Det är bara att gratulera och lyfta på hatten för välseglande SWE357 som seglar som de hade 100 år erfarenhet i bagaget. Väl seglat! Tvåa slutade också mycket välseglande Team Helander i SWE 161 med väldigt fin serie och bronspeng till hemmaseglarna SWE 226 efter också en mycket jämn serie!

Till sist ett stort tack till arrangörerna Segelsällskapet Åmålsviken, som trots svåra förhållanden fick till en regatta med 10 seglingar!

SM 2021 i Åmål sammanfattat av Hans Oskarsson SWE493