Stockholm 606klubbs höstregatta igång!

Femte och näst sista deltävlingen av Rikscupen och KM för S606 klubb påbörjades under fyra spännande race under lördagen. Arenan för årets KM och Rikscup var liksom fg år Stora Värtan utanför Viggbyholms Båtklubb som gentilt lånat ut hamnplatser och motorbåtar till arrangörsklubben. Förutom 606orna delades tävlingsbanan med Soling och H-båtar.

I krispig höstsol inleddes tävlingarna I måttliga byiga nordvindar som såg till att banläggarna fick jobba hart med att flytta kryssmärken allt eftersom vinden vred.

Bäst ut I första racet var SWE 349 med Olof Nyberg och Johan Wallinder som hittade rätt bland vriden. De drog i väg och kunde ohotade glida i mål före Uppsalas SWE 909 med Mikael Gelin och Charlotte Bornudd . Trea och tätt efter kom Stockholmtrion i Pajala Sunrise SWE 449 med Karin Hedén, Maud Jonsson och Per Kuttila.

I andra racet kunde Mikael och Charlotte bättra på serien och med en bra start hålla ledningen från start till mål. I kampen om övriga placeringar blev det en spännande läns där Stockholms SWE 500 Niklas Litoft och Johan Falk snyggt höll undan före Karin, Maud och Per.

I tredje racet växlade inte bara vindstyrkan kraftigt utan även vindvriden satte seglarna på prov. Även förhållandet till Fru Fortuna hade en viss betydelse. Med målgång I brant halvvind visade Karins trio återigen att tisdagarnas träningspass på Islingen gett resultat. Tätt efter kom Stockholms SWE 868 med Mats Båvegård och Roger Chundi som blir allt vassare. Långväga gästerna SWE 420 med Pontus Jansson och Markus Sundgren har blivit allt jämnare och hade en riktigt bra dag med två tredje placeringar.

Till sista starten ökade vinden och båtfarten likaså vilket resulterade i ett gäng båtar över linjen varför Patrik fick skärpa tonen och tog fram Svarte Petter. Det fick inte full effekt då tre båtar var för heta på gröten igen med en BFD som följd.

Vindarna fortsatte pendla i både styrka och vindriktning till mångas förtret. I täten till sista kryssmärket låg SWE 914 efter många riktiga vägval. Efter en inledande lugn läns med en till synes trygg ledning ökade vindstyrkan rejält sista biten och Gunnar med sonen Linus fick vinden sist och fick se sig omseglade av inte mindre än tre båtar och slutade till slut fyra.  Segern nöp Stockholms SWE 837 Richard Larsson och Fredrik Brötell med Trälhavets SWE 879 Anders Hjelmblad, Johan Skåntorp och Fredrik Burmester som knep andra platsen.

En som väl tog vara på vindens nycker under dagen var SLAMs Niklas Litoft som nöjt konstaterade att de seglat om fem båtar sista biten in till mål. Det sammanfattar väl vad dagen gick ut på; stay in the hunt!

Resultat.