SWE243 och 244 får nytt liv del 3

Häng med i tredje delen av Mattias Heidings berättelse om SWE 243 och 244!

Del 3 i berättelsen om renoveringen av SWE243 och 244. Av Mattias Heiding.

Iordningställande av formarna för innermoduler (cirka 10 timmar och en del pengar):
Eftersom formarna inte varit använda på ett antal år och legat ute fanns en hel del att göra på dem, in i värmen med dem, skura av dem ordentligt, polera upp dem och plocka ur gamla rester.

Tack och lov är det verkliga proffs som använt dem det senast så de är i perfekt skick utan skav och allt för mycket gamla rester kvar, vilket skall kunna ge fina resultat vid våra plastningar.

Lördag 8 December (3 personer, 8 timmar):
Plastning av första balksystemet, lite trixit, balkarna är ju ganska smala, och med vår ovana så vill det väldigt gärna ”fälla ihop sig” med alla mattorna i formarna, men till slut lyckas det, här gäller det att använda rikligt med plast och mätta mattorna så det verkligen härdar och blir bra resultat.

img_6632

Söndag 9 December (2 personer, 1 timma):
Urknäckning av plastjobbet i formarna samt sågning av kanterna. Balksystemet ”knös” ner i båten för framtida fastplastning.

Tisdag 25 December (2 personer, 5 timmar):
Plastning av första durken, gelcouten målades ca 1.5 timma innan själva plastningen, när den så väl drar igång är det ”hårt arbete” som gäller (åtminstone för en kontorsråttas mått mätt).

Det gäller att ligga i. Som alla förstår, börjar härdningen omedelbart (förhoppningsvis om man blandat rätt med härdare) och det gäller ju att lägga hela formen, alla lager, inkl. divincell vått i vått i vartannat. Jobba på bara, skydda Er väl med allt vad marknaden har att erbjuda avseende skydd, för detta är farliga grejer. Ventilera väl, men inte temperatur under +15 grader. Det är nu man inser första blundern i denna renovering, det var inte överintellegent att handla båt i Oktober och November och satsa på att ha båda båtarna klara till midsommar, svårt med tempen, men vi kämpar på och är lyckligt lottade som har tillgång till lokal och än så länge en mild vinter.

Onsdag 26 December (2 personer 1 timma):
Urknäckning av plastjobbet i formarna samt sågning av kanterna. Durken läggs i annat lokal, eftersom ytterligare plastning väntas.

Lördag 29 December (2 personer 4 timmar):
Iordningställande av formarna för plastning av innermoduler för båt nummer 2 i vår renoveringsserie.

Söndag 30 December (2 personer 5timmar):
Samma underbara arbete som Juldagen, hårt och skoningslöst! Känns underbart efteråt.

Måndag 31 December (2 personer 1 timma):
Urknäckning av plastjobbet i formarna samt sågning av kanterna.

Tisdag 1 Januari (2 personer 4 timmar):
Samma jobb som Lördag 8 December.

Onsdag 2 Januari (2 personer 1 timma):
Urknäckning av plastjobbet i formarna samt sågning av kanterna.

Samt transportering av SWE244 till lokalen för plastning, båda båtarna står nu i samma lokal, vad som för tillfället kan räknas som ett 606-center, i alla fall för Stenungsund´s räkning sett.