Trailerpool – vara eller icke vara?

trailer

Efter att antal påstötningar från er medlemmar om att införandet av en trailerpool kanske skulle vara positivt för klassen och skapa förutsättningar/underlätta för besättningar som saknar trailer att kunna medverka på riksregattor och mästerskap har vi i styrelsen tittat lite på frågan.

Styrelsen har fått hjälp av grabbarna på SWE822 att fundera lite på förutsättningar och olika alternativa lösningar som skulle kunna vara möjliga. Styrelsen har sedan tittat vidare på det underlaget och kommit fram till en ståndpunkt.

Det är enkelt att säga ”Trailerpool det vore bra” men när man djupdyker i frågan så finns det en massa praktiska delar som försvårar och inte gör det så enkelt som man initialt kan tycka.

Lite av vad vi kommit fram till:

  • Hålla ett register uppdaterat (namn, mail adress, nummer, etc) på ägare i en trailerpool – vi har idag tom svårt att hålla ett bra medlemsregister och hålla det uppdaterat
  • I de flesta fall så har vi våra båtar stående på trailern (dvs ingen sjöplats) vilket innebär att visst meck att hitta en sjöplats för den ordinarie båten, ha möjlighet att sjösätta i närheten, åka hämta båt där det i sin tur skall finnas bra möjligheter för att lyfta och sedan vice versa när man skall lämna tillbaka trailern. Det krävs både en del tid och planering för att få ihop det.
  • De som har sin båt vid någon av de klubbar där det finns många andra 606or (tex. Stockholm, Uppsala, Hjo, etc) borde kunna lösa ett eventuellt trailerproblem ”internt” utan att vi organiserar en trailerpool då som oftast alltid är någon eller flera båtar i klubben som inte medverkar på tex SM.
  • I de flesta fallen så är de vaggor som icke trailerburna 606or använder sig av små och nätta och kan enkelt lyftas upp och får plats på ett traditionellt flaksläp. Att hyra eller låna ett flaksläpp ett par dagar är varken speciellt dyrt eller komplicerat. Det som kan försvåra är möjligheten att enkelt kunna lyfta av och på vaggan/båten före och efter regattan.

Vi i styrelsen är dessutom övertygad om att merparten som har en 606a och har intresse av att kappsegla den ser till att ha en trailer eller tillgång till en på något sätt.

Kvar har vi ett antal potentiella 606or utan trailer som kan tänkas vilja vara med på en rikscup eller ett mästerskap någon gång och som dessutom kan vara utlokaliserade långt ifrån där vi har aktiva fleets eller skulle ha en trailerpool stående (det senare vore ju en dröm). Hur hanterar vi dessa? Hjälpa dessa måste vi försöka göra då varje extra båt på en segling är positivt för oss och ger ringar på vattnet. Vi har dock begränsat med tid och resurser.

Styrelsens enkla men kanske inte mest optimala lösning är att styrelsen själv tar på sig att hantera och försöka lösa eventuella specifika situationer/behov. Har man behov av att låna/hyra en trailer så hör man av sig till någon i styrelsen så hjälper de till att koordinera kontakt till klubbar eller trailerägare i området – vi tror inte att förfrågan kommer bli jättestor – men uppstår den är den vår skyldighet att hjälpa till i den mån det går.

Dessutom så visar visar vi att vi månar om alla 606or och att vi gärna hjälper till att med dem på våra regattor.

Stort tack till Gunnar och Jonas (SWE822) för hjälp med underlag, tankar och funderingar.

/Styrelsen