Vår nya ordförande 2008

Från Stortriss till 606. Mårten Blixt från Ekerö Båtklubb har tagit över rodret i 606-förbundets styrelse. Här berättar han om sig själv, sin syn på klassen och om att kappsegla med sittbrunnskapellet hissat.

marten_blixt_sm2008

Efter ändrat jobb måste Elke tacka för sig. Själv blev jag tillfrågad mitt under en familjesegling om jag kunde ta över. Efter allt för kort betänketid gick jag med på att ställa upp till val som ordförande i 606-förbundet. Jag har ganska stor erfarenhet av arbete som ordförande då jag var det i NF-förbundet under några år. Nackdelen med mig själv att jag har svårt att fördela jobb på andra personer. Det är en ära att få vara ordförande för Sveriges största kölbåtsklass samtidigt som tiden är en bristvara även för mig. I dagsläget fördelar jag min fritid mellan detta:
• Tränare för 2st innebandylag
• Motions innebandy en till några gånger i veckan
• Ansvarar och leder juniorseglingen i klubben sköter om 2st junior 606or
• Medlem i seglingskommittén i klubben
• Har två 606 och en Albin Nova
• Husägare
• Familj med två flickor
• Nu även nybliven ordförande i 606-klubben

Jag vet att jag inte är en kändis i 606-klassen och därför får jag göra en beskrivning av mig själv.
Korta beskrivningen….
Jag är ett av världens mest erfarna blåbär
(Det är ett uttryck som en kompis hade på min och sig själv för några år sedan.)
Jag har kappseglat i och för min klubb Ekerö Båtklubb sedan 1987.

Den långa är……
1970-talet ”Stortriss”.
Jag började min seglingskarriär i scouterna på Ekerö och seglade ofta Stortriss.
På något konstigt sätt trodde jag att jag var bäst i världen på segling. Min först spinnakersegling var med ett sittbrunnskapell som jag hade hissat. När jag var 15 år köpte jag, min lillebror och en kompis en begagnad stortriss utav scouterna för en billig penning. Jag och min bror fick pengar till båten av vår Morfar. Första kappseglingen jag var med på var i en lånad Comfort 30 och vi kom nog sist. Träningen vi hade inför kappseglingen var att byta försegel, varför?
1986-97 ”Comfort 26”.
När jag gick i lumpen hade jag kompisar som började kappsegla hemma i viken och det ville jag också. Min kompis Janne och jag ville köpa en båt tillsammans. Givetvis gjorde vi en koll mellan LYS-tabellen och inköpspris och då kom vi fram till att en Comfort 26 ska vi ha. Denna båt hade vi i 11 år och lärde oss grunderna i kappsegling. Under några år var vi bäst i klubben. Under tiden vi hade Comforten seglade vi SM med andras båtar. Vi seglade med en Smaragd under två SM i slutet av 80-talet. Min mor hade köpt en IF som vi seglade med två SM under 90-talet. I en plywoodbåt seglade vi ett och ett halvt Gotland Runt. Sista året gick maststöttan och däcket sönder och vi fick bryta. Jag hade gått ner i båten för att sova och hörde ett plask kring båten och en sekund senare kom allt vatten in på mig. Min reflex var att vända mig om och tycka livet var vått. Sedan när skepparen skulle sova upptäckte han hål i däcket och vi bröt tävlingen. Tre timmar senare avtog vinden.
1996-2008 NF:
Familj växte och vi byttes ut Comforten mot en NF. Den skulle vi ha till både familjesegling och kappsegling. Under några år lyckades jag att få ihop 9 RM för NF-klassen och som mest var vi 16 båtar, vilket var mer än flera SM klasser detta år. Under NF-tiden seglade jag även tre SM i Smaragd och en i Safir. Det som präglade denna tid var 5 placeringar. Jag lyckades ta 5:e placeringen i tre SM och fyra RM i rad. RM vann vi ett år men tyvärr var vi endast 4 båtar till start vilket medför att man inte får kalla sig RM vinnare. Med en J80 seglade jag Gotland Runt en gång.
Neppare
Under några år hade min nuvarade båtkompis en Neppare som kappseglingsbåt. Under tre års tid seglade jag ett SM och ett antal entypsseglingar runt Stockholm. Nu började jag komma upp i 40års åldern och ville ha en egen SM-båt. 40 års kris eller inte? En NF kompis köpte en 606 och varför inte? Den var billigare och enklare än en Neppare och var enklare att använda med tanke på mina barn. I början gick inte mina argument att gå från Neppare till 606 hem hos Neppareseglarna.
2005- Monark 606
Efter en löneökning bidde det en 606 som var ombyggd med dubbelbotten av trä segelnummer ”351” Molly. Första året var jag ensam i klubben och seglade LYS. Jag började med operation övertalning i klubben. Det var dags att få fler att vilja ha 606 i klubben för att få bra entypsträning. LYS ger en bra kväll på sjön, med entyp blir man en bättre kappseglare. Janne och jag hade två 2.4 som vi sålde och köpte en begagnad 606; segelnummer 631. Nu hade vi två 606 i klubben som räcker till Luciasegling (matchracing). Under vintern stod helt plötsligt en 606 i klubben. Det var Bamse som hade kommit till klubben. Under våren hörde även Simon av sig och köpte en 606 Alice. På kort tid fick vi ihop 4st 606 i klubben. Efter viss påtryckning på styrelsen i klubben fick jag tillstånd att söka bidrag till två begagnade 606 till juniorverksamheten. Vi fick pengar ur handslaget för att köpa två begagnade 606or. Vi hittade en billig 606 i Norrtälje som vi köpte in med tanke på juniorerna. Tyvärr tycke vi att den var allt för dålig för juniorerna och jag köpte ut den mot min andel i 631 + pengar. Vi hittade tillslut två slitna 606 i Skåne som vi köpte. Dessa två har jag renoverat under det senaste året för att kunna ha dessa i juniorverksamheten och även i seniorkappseglingen.
I dagsläget har vi 7st 606 i klubben var av 4st är aktiva kappseglare på SM-nivå. Vi har gått från ren LYS klubb till den näst aktivaste 606 flottiljen i Sverige under tre år. På kvällsseglingarna har vi minst 4 båtar ute varje vecka. I dag fick jag höra att två nya i klubben vill inköpa båt för kappsegling. Vi hoppas att fler 606 ska komma till vår klubb i framtiden. Två av tre juniorgrupper utnyttjar flitigt 606.

/ Ordförande Mårten Blixt