Danska mästerskapen avgjorda, SWE 909 och SWE 271 två och trea!

De svenska besättningarna lyckades väl bland sina nordiska konkurrenter när Danska mästerskapen avgjordes utanför Köpenhamn i helgen. Av de tre deltagande båtarna lyckades Uppsalas SWE 909 med Mikael Gelin och Charlotte Bornudd bäst och tog andra platsen före Borstahusens SWE 271 Jonas Jemt och Johnny Billström som tack vare en snygg spik i sista racet kunde hålla undan för Göteborgs SWE 208 Hasse och Emil Hansen. Jonas och Johnny har tävlat flitigt under året och visade att den erfarenheten börjar ge resultat. En jämn och stabil serie med en spik som grädde på moset lovar gott inför nästa säsong. De tänker inte ge sig än utan avslutar glädjande säsongen med Rikscupfinalen i Lidköping. Hasse och Emil hade också en mycket bra dag och blev bättre och bättre för varje start. Ett race till och de hade slagit till med en stege. De avslutade däremot säsongen med sin fjärdeplats då Emil påstod att segling är en sommarsport och ser fram mot att komma tillbaka nästa år.

Segrade gjorde från Esrum Sö rutinerade DEN 871 Stig Munchaus som förutom sin ordinarie gast Klaus Jakobsen hade med sig sonen Christoffer som debuterade i 606 sammanhang. Danskarna slutade på samma poäng som Wilda men med serien 1, 2, 2, 4 hade de en 2a mer än Wildas 2, 3, 1, 3. Mikael hade segern i en ask när de rundade med god marginal före DEN 871 vid kryssmärket inför sista länsen. Efter tio meter hände det som inte får hända, spinnfallet släpper och på ett ögonblick förvandlas spinnakern till fiskenät. Undrens tid är dock inte förbi, Charlotte lyckades fiska upp den och efter viss möda satt den på plats igen och jakten på de förbiseglande kunde börja!

Det blev en tuff hårdvindsregatta som under lördagen endast bestod av brygghäng och ölhävning. Med byar upp till 18 m/s valde tävlingsledaren att ställa in samtliga race. Då även ett tjugotal OK-jollar skulle vara med menade man att funktionärsbåtarna inte skulle räcka till för de som de förutsåg skulle få känna på temperaturen i vattnet. Istället klämde man in fyra seglingar under söndagen. Vinden hade mojnat något men när seglarna kom in meddelades det att det hade varit byar upp till 16 m/s, vilket också ställde till det för några besättningar. Med frånlandsvind uteblev den grova sjön och istället ställdes seglarna på tuffa prov i konsten att segla på vrid och byar.

Som värd för arrangemanget stod den anrika Hellerup Seijlklub som bl.a. kan stoltsera med en fyrfaldig OS medaljör i Herr Elvström. Klubben har en jättefin anläggning som verkligen gynnar gemenskapen även utanför tävlingsbanan, vilket antalet ungdomar som var med och tävlade var ett bevis för. En klubbåt bestod av nyblivna junioreuropamästare i Yngling. Gänget hade aldrig seglat 606 tidigare. Stack ut en sväng och kände på grejerna under lördagen och på söndagen klev de in och helt respektlöst tog hem en spik i andra racet. Danskarna har samma problem som vi i Sverige med ett svagt intresse för 606 som ungdomsbåt och arbetar sedan en tid aktivt med att lyfta fram sina ungdomar. Stig som tog med sin son Christoffer, han är 10-11 år, är ett bra exempel på detta. Antalet deltagare i helgen var 20 vilket räcker för att klassen skall behålla sin DM status. Arrangörerna hoppas att detta är tecken på att en vändning är på gång för öka båtens fortsatta popularitet.

Ett annat entusiastiskt gäng som är på gång och blir allt bättre var de kvinnliga besättningarna från finska fastlandet, FIN 2 och FIN 12. De hade tagit färjan till Stockholm och sedan vidare med bil till Köpenhamn. De har inte tävlat i Sverige någonting under året men tränar flitigt i Finland och funderar på att komma över till Svenska mästerskapen nästa år.

Resultat och mer läsning

Läns på DM, Hellerup