FSE Robilne 606 Cup regatta #1: Sol, vind, vindhål, vindvrid, vågor och trevligt

start hjo beskärd

Helgen seglingar i FSE Robline 606 Cup som gick av stapeln i Hjo bjöd verkligen på skiftande vindar och vindriktningar.

Lördagens seglingar startade i solsken och relativt hård vid (7-8ms) och med byar långt över detta. Redan inför det andra racet mojnade det lite men då banan pga av vindriktningen låg med kryssgaten ganska närma land var det ibland mycket stökiga vindar den sista delen innan rundningen och det stagvändes ganska mycket på alla håll och kanter.

rundning kryss

 

Ett av syftena med att köra kryssgate är ju att få separation på länsen. I Hjo gällde det verkligen att välja rätt kant på länsarna vissa gånger. Ställningen skiftade ganska mycket just beroende av den stora separationen. Frustrerande ibland men andra gånger till ens fördel.

 

Söndagens seglingar i solsken präglades av vindskift och vindhål. Att vara seglingledare och vara på bojbåtarna innebar att man inte var arbetslös denna dagen. Vinden kom, vinden gick, vinden kom igen! Vind vred, vinden vred igen, sedan vred den igen för att vrida igen. Sällan har man upplevt så mycket vindhål. Lägg till dessa oförklarliga vågor som verkar komma från ingenstans. Klockan 0800 var det mer eller mindre bleke när man tittade ut över vattnet. Klocka 0900 var vattnet fyllt av korta och ganska stora vågor i en vid på 3-4 ms. Ett Vätternfenomen?

länsen Hjo beskärd

Kombinationen av att vinden kom/gick och vred gjorde att dagens första race startade först en timma sent och som dessutom avbröts efter typ halva racet. Efter viss stabilisering av vinden så drogs seglingarna igång igen. Nu blev inte vriden de mest avgörande utan i många fall ”vindhålen” som spelade många ett spratt.

Andra racet dag två gav lite stabilare vindar men ordningen varierade hela tiden. Det gällde att vara på rätt ställe och hitta vinden.

IMG_2834.JPG

Vann gjorde en av dominanterna i rikscupen under de senaste åren SWE909 (mitten) med Charlotte Bornudd och Mikael Gelin efter en jämn kamp mot SWE548 (vänster) med Jan och Pontus Apelberg. Trea blev hemmabåten SWE381 (höger) med Anton Person och Piotr Nowicki (ej med på bild) som imponerade stort med jämn segling.

Detta var första regattan för många med kryssgate. Tongångarna var mycket positiva från alla seglarna och någon allvarligare incident/tillbud inträffade inte på grund av gaten.

Som vanligt så genomförde Hjo SS ett kanonarrangemang. Trotts den svårbemästrade vinden så vara alla riktigt nöjda med helgen. Stor eloge till seglingsledaren och banläggarna som genomförde sin uppgift brilijant. Ett STORT tack även till alla andra i klubben för all service och arrangemang runt regattan.

Vi hoppas få återkomma igen i maj nästa år.

Resultaten hittar du här ==>

Foto: Rolf Olsson