Magnus, Cecilia och Ulrik i SWE 850 är årets Svenska Mästare i 606

Magnus och Ulrik i SWE 850 är årets Svenska Mästare i 606⛵️

Det blev hemmaseglarna som dominerade årets 606-SM. Stenungsunds Segelsällskaps SWE 850 med Magnus Lindvall, Ulrik Simonsson och Magus dotter Celia Lindvall, behärskade de nyckfulla vindarna på Hakefjorden allra bäst. Med en jämn hög serie vann de före meriterade klubbkompisarna Hans Oskarsson och Niklas Winroth på SWE 493. Göteborgs YC välseglande bröderna Hansen avancerade under söndagens hårdvindssegling och upprepade bedriften från förra årets SM och lade beslag på bronsmedaljen.

Uppsalas SWE 909 med Mikael Gelin och Charlotte Bornudd Gelin avancerade under söndagen och seglade in på en fin fjärdeplats. Ännu en hemmabåt tog sig in bland toppen, nämligen SWE 859 med Clara Svensdotter och Herman Andersson som knep 5e platsen. Clara och Herman låg i en betryggande ledning inför sista seglingarna på söndagen men möjligen bidrog hårdvind och mästerskapsnerver till att de tappade ledningen till sina mer erfarna klubbkompisar.

Herman Andersson och Clara Svensdotter

Charlotte Bornudd och Mikael Gelin

Detta mästerskap präglades av stökiga väderförhållanden och svårlästa vatten även om Tune Up under torsdagen bjöd på reklamväder med sol och lätta vindar. Fredag, mästerskapets första dag fick ställas in då stormbyar drog fram med ihållande regn. Ingen har väl missat de spektakulära filmer som lagts ut på Facebook över hamnen.

Till lördagen hade stormen bedarrat men ett åskfyllt regnmoln låg och stökade över tävlingsområdet. Ostadiga ostliga vindar på 3-6 m/s dominerade större delen av dagen. Detta gjorde det svårt för tävlingsledningen som fick jobba med 20-30 graders vrid vid banläggningen. Vissa ben blev sträckbog med spinnaker och det blev stora svängningar i resultatlistorna under några race. Tyvärr var disciplinen och oviljan att följa regelboken bland seglarna tidvis bristfällig. Om detta beror på generationsväxling, SM-nerver eller de svåra väderförhållandena är svårt att säga. Det var minst två båtar som fick avbryta pga krock med större skrovskador som följd. Ett par fick relingslistskador som behöver åtgärdas. Under hela meetinget var det ca 16 båtar med OCS (On Course Side) dvs tjuvstart utan att vända tillbaka.

Bäst hanterade stenungsundsseglarna dessa förhållanden och efter fem seglade race under lördagen låg fyra hemmabåtar i topp. De som lyckades fint med varsina spikpriser var SWE 428 far och son Gustavsson/Lindberg, SWE 493 Hans och Niklas och SWE 859 Clara och Herman med två spikar.

Söndagen bjöd på sol och hårdvindssegling. Västliga något jämnare vindar upp till 12-13 m/s satte styrka och uthållighet på prov. Då båtfarten ökade ville tävlingsledningen ändå hålla den tid som var utsatt för varje race, varpå de två följande fick seglas tre varv. Många av de mer erfarna 606- seglarna visade då sin styrka och seglade riktigt bra i hårdvinden. SWE 811 med Bert Andersson och familjen Berntsson tog hand om den första spiken. Därefter följde SWE 493 med Hans och Niclas upp lördagens fina segling med meetingets andra spik och avslutningsvis visade SWE 905 Peter och Hans att de på ett utmärkt sätt även behärskar hårdvindssegling. Fyra båtar avbröt under dagen.

Arrangemanget var i övrigt mycket trevligt i en fantastisk miljö. Seglarna bjöds på korv och hamburgare och lördagen avslutades med en god regattamiddag på Kookaburra i Stenungsundsbadens regi. De som gillar segling fick även sitt lystmäte genom att se en sånär hundra optimistjollar starta i Lilla Tjörn runt. De 606 seglare som inte fått nog kunde lämna kvar sin båt för att nästa helg starta Tjörn runt.

Vi tackar StSS och Hans Oskarsson för ett fint mästerskap och laddar om inför nästa års SM som går av stapeln i Borgholm på Öland!

För 606-seglarna
/Charlotte Bornudd