ÖPPNA DANSKA MÄSTERSKAPEN 2013

Efter det lyckade SM-regattan i Råå kände vi, Thomas Lundberg och Pelle Nihlmark, att vi ville ha lite mer segling i Öresund och bestämde oss för att segla DM tillsammans i Hellerup med båten SWE 890. Visst, det är en bit att åka dit ner, men det passade ändå ganska bra ihop med andra resplaner och det visade sig vara väl värt mödan för båda. Hellerup är ett av Danmarks två, tre ledande seglingscentra och en klubb med mycket stolta anor. Inne i klubbhuset hänger fotografier av gamla och nya hjältar av en kaliber som gör en lite nervös. Klubben har en massa båtar och i den stora materialhallen (en gammal filmstudio) har de hängt upp sina segel och rundningsmärken på taljor i taket, och kan faktiskt förvara samtliga båtar där över vintern. En egen lackbox har de också, om någon båt skulle behöva lackeras om lite snabbt.

Vid det här tillfället visade det sig dock att nervositeten var onödig. Vi lyckades hålla de danska vikingarna på lagom avstånd under hela helgen. På lördagen var det stilla på förmiddagen men på eftermiddagen blåste en varm sunnanvind med ca 10 knop och två race blev seglade. Vinden kom ganska parallellt med stranden och var väldigt stabil i riktningen. Lite stråk med en aning starkare vind gjorde att man stundvis kunde gå lite högre på kryssen (lägre på länsen) men det var egentligen inga vrid. Vi resonerade att det främst gällde att snabbt kunna slå sig fri efter starten och sen segla fort i fri vind med få slag. Det funkade bra och SWE 890 knep båda racen.

På söndagen blåste det lite mer, men ändå bara mellan ca 10 och 18 knop. Nu kom vinden mer över land och var därför lite mer vridig. Vrid och stråk har vi ju gott om hemma vid Islingeviken så det känner vi oss trygga med. Mycket att jobba med och vi kände att vi även hade ett litet fartövertag så taktiken blev lite lättare. Faktum var att vi aldrig rundade sämre än som tvåa och sen lyckades spika alla racen. Överlag var det roligt att se att de som seglar mycket, DEN 835 och DEN 721 t.ex., har höjt sig mycket. Det lönar sig att träna och tävla. De som kom lite sämre frågade efter tips och att segla mycket ör väl ett bra sådant. Tvåa blev de mycket erfarna danska stjärnorna Jörgen Svendsen och Konrad Floryan. Tidigare års vinnare, Hasse och Emil Hansen i SWE 208, hade det lite motigt och slutade som sexa.

Att segla i Hellerup är något som alla 606-seglare bör prova någon gång. Man blir mycket vänligt mottagen, det går att hyra rum billigt på klubben och klubbens huvudsponsor är ett bryggeri. Varför inte övertala dem att arrangera ett NOM 2015?

Pelle Nihlmark

Resultat